НОВИНИ


ООН: Нивата на радиация край ”Чернобил” са анормални

0 3094 26.04.2022
ООН: Нивата на радиация край ”Чернобил” са анормални

Нивата на радиация край АЕЦ "Чернобил" са анормални, заяви шефът на атомната агенция на ООН Рафаел Гроси. Според него продължилата около седмица руска окупация на района около атомната централа е била "много, много опасна", предават международните информационни агенции.


Неизползваната електроцентрала беше мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята през 1986 г. и все още се използва за съхраняване на ядрени отпадъци. Още в началото на инвазията на Русия в Украйна обаче войските на Кремъл поеха контрола над района, а размерът на нанесените щети не е известен. Руското нахлуване изложи на риск няколко ядрени съоръжения в Украйна и е първият път, когато страна с обширна атомна енергийна инфраструктура е нападната.


Днес експертна мисия на Международната агенция за атомна енергия е на посещение в района на АЕЦ "Чернобил". Изборът на датата не е случаен. Днес се навършват 36 години от най-голямата атомна авария на 20 век. 


От началото на конфликта МААЕ, която е част от Организацията на обединените нации, умолява руските войски да оставят ядрените централи на Украйна извън битката, без успех.


Украйна е дом на 15 ядрени реактора, разположени в четири атомни електроцентрали, които наследи след независимостта си от Съветския съюз през 1991 г. и на които разчита за повече от половината от електроенергията си.


Ядрената централа в Запорожие в Югоизточна Украйна остава под руски контрол. Тя е най-голямата в Европа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама