НОВИНИ


"Не, Путин не е агресор. Освободител е. Да живее Русия". Това ли искахте да кажете, министър Гьоков?

0 3163 27.04.2022

"Не, Путин не е агресор. Освободител е. Да живее Русия!" Сигурно точно това искаше да каже социалният министър Георги Гьоков в национален ефир в отговор на въпрос какъв е руският президент - агресор, диктатор или човек, който пази границата на страната си от потенциални нападения. Но не го направи. Каза, че не знае дали Путин е агресор. Зависело какво ние сме били влагали в това определение. Объркан изглеждаше социалният министър. Затова ще му помогна.


"АГРЕСОР м.р. Обикн. за държава — този, който извършва агресия или участва в агресия; нападател, завоевател" - речник на Българската академия на науките


На 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Убити са хиляди цивилни, милиони напуснаха родината си. Москва продължава да твърди, че това е "военна операция", която върви по план, въпреки че Кремъл не успя да завладее ключови градове в сърцето на страната и се отдръпна на изток. Действия в момента се водят в Донбас, като според Москва това е нов етап на "военната операция". Според експертите обаче Украйна е изненадала Русия със своята издръжливост и представите за блицкриг са се оказали по-скоро илюзии, нямащи нищо общо с реалността.


Видяхме зверствата в Буча, които разтърсиха света. Спомняме си и вероятно дълго време ще помним труповете на цивилни по улиците, оставени при изтеглянето на руската армия от града. Спомняме си как бе взривен театъра в Мариупол, въпреки надписа "Деца" пред сградата, който е видим и от космоса.


А вие спомняте ли си ги, господин Гьоков?


Господин министър, във войната винаги има две страни - тази, която напада, и онази, която е нападната. Нападащата страна е агресор. Толкова. Тук няма бинарност. Няма две гледни точки. Няма тълкуване, няма влагане на смисли. Кой влезе в Украйна, господин Гьоков? Аз? Вие?

 

“Аз не знам дали Путин е агресор. Зависи какво влагаме в това”, рече социалният министър на Република България.


Същият министър, който уж е горда част от настоящото управление на една държава-членка в Европейския съюз и страна в НАТО. Всички уж се бият гордо в гърдите какви евроатлантици сме, но в момента се карат дали да изпратим военна помощ на една нападната държава, или не. Лично отидоха да доставят на Киев каски и бронежилетки, но без депутатите на БСП, защото... Споровете родиха и най-големият абсурд със стартиралата кампания за набиране на средства, които да бъдат изпратени на Украйна, за да може страната сама да си купи военна помощ. Дарете една своя заплата, рече премиерът Кирил Петков. Даже даде личен пример, без да осъзнава, че благотворителност, война и оръжия не могат да стоят в едно изречение.

"АГРЕСОР м.р. Обикн. за държава — този, който извършва агресия или участва в агресия; нападател, завоевател" - речник на Българската академия на науките


Господин Гьоков, още ли се чудите? Или искахте да кажете друго…


Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама