НОВИНИ


„Войната е зло“: Генералният секретар на ООН на посещение в Украйна

0 2942 28.04.2022
„Войната е зло“: Генералният секретар на ООН на посещение в Украйна
Антонио Гутериш в Бородянка BBC

Антонио Гутериш, генералният секетар на ООН, посещава обекти около украинската столица, които бяха окупирани от руски войски в продължение на няколко седмици през март. Първата спирка беше Бородянка, северозападно от Киев, където щетите от въздушни удари и обстрел са спиращи дъха.


„Когато видя тези сгради, си представям семейството си в една от онези къщи, които сега са разрушени и черни. Виждам внучките ми да тичат в паника“, каза той, цитиран от BBC.

 

„Войната е абсурд в 21-ви век – войната е зло и когато видите тези ситуации, нашето сърце, разбира се, остава с жертвите, нашите съболезнования на техните семейства. Но нашите емоции – няма начин една война да бъде приемлива в 21-ви век. Вижте това...”

 

Секретарят посети и Буча: „Тук усещате колко е важно за задълбочено разследване и отчетност. Напълно подкрепям международния наказателен съд и призовавам Руската федерация да приеме сътрудничеството с МНС (Международния наказателен съд). Но когато говорим за военни престъпления, не можем да забравим, че най-лошото от престъпленията е самата война.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама