НОВИНИ


Енергийният министър: Голяма е вероятността да няма повишение на цената на природния газ

0 3407 28.04.2022
Енергийният министър: Голяма е вероятността да няма повишение на цената на природния газ
Асен Василев, Александър Николов

Ако договорките, които се опитваме да направим, се реализират има голяма вероятност повишение на цената на природния газ да няма. Това заяви в Брюксел министърът на енергетиката Александър Николов.


По думите му преди да се обещае нещо би следвало да се прецени дали има наличния ресурс и как би било необходимо да се реализира той.

 

Заедно с Николов в Брюксел е и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той обяви, че в България ще се ситуира координациоенн център за разпределяне на газ и електроенергия за Югоизточна Европа и Италия.

 

От думите му стана ясно още, че България няма намерение да разкрие сметка в банката на "Газпром".

 

"Ние никога не сме напускали договора с "Газпром", те спряха да изпълняват договора едностранно. ЕК излезе със становище, че плащането е нарушение на санкциите", допълни финансовият министър.

 

"Поискали сме правна помощ за арбитража, така че да се задействат юридическите екипи на ЕК. В момента обследваме всички опции, ако имаме основание ще ги съдим", обясни Асен Василев и добави, че това е най-доброто решение за България и българския бизнес.

 

В отговор на журналистически въпрос той коментира, че България е заплатила газовите доставки за април в долари, но плащането е било върнато от "Газпром".

 

Вицепремиерът увери, че няма проблем за газовите доставки през зимата. "Страната ни може да си осигури 3-те милиона кубически метра потребление, но и да разпредели до 17 млн. кубически метра за европейския пазар", поясни Василев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама