НОВИНИ


Лондон: Русия плаща висока цена в сраженията в Донбас

0 3444 29.04.2022
Лондон: Русия плаща висока цена в сраженията в Донбас
Военни действия в Украйна архив

Тежки сражения се водят Донбас, но макар и да има известен напредък на руските сили, те плащат висока цена в загуби за това, гласи последната сводка на британското разузнаване.


Битката за Донбас си остава основната стратегическа цел за Русия за установяване на контрол върху райони на Донецк и Луганск, съобщиха от британското министерство на отбраната. Особено тежки сражения се водят край Лисичанск и Северодонецк, като руската армия се опитва да напредва от Изюм на юг към Словянск.

 

Поради силната украинска съпротива обаче руските териториални придобивки са ограничени, а армията понася сериозни загуби.

 

В същото време министерството на отбраната оповести, че около 8 000 британски войници ще бъдат изпратени в Източна Европа в рамките на военни учения за противопоставяне на руската агресия. Десетки танкове и над 100 бротетранспортьори също ще бъдат изпратени в страни от Финландия до Северна Македония в най-голямата проява от такъв харектер след края на Студената война, допълниха от министертвото.

 

Британците ще участват редом до десетки хиляди бойци на НАТО. От министерсвото посочиха, че планираните учения ще подобрят способноста на британските и финландските войници да действат заедно за възпиране на руската агресия към скандинавските и балтийските държави.

 

Министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че този ход е демонстрация на „солидарност и сила“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама