НОВИНИ


Фредерика Могерини: Светът няма да се примири с разцепването на Украйна

0 3580 30.04.2022
Фредерика Могерини: Светът няма да се примири с разцепването на Украйна
Фредерика Могерини

Още през 2014 г. беше ясно, че Русия нарушава международните закони. Тогава на ЕС му беше трудно да вземе решение, но наложи санкции. Тяхното поведение нарушава международното право и е контрапродуктивно за самата държава. През последните няколко месеца ЕС остана единен, а това е много важно.


Това заяви за  НТВ Федерика Могерини, бивш Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

 

Според нея е трудно да се каже дали е могло да се предотврати случилото се в Украйна, както не може да се предвиди изхода от военните действия. "Надявам се, че войната ще приключи много скоро с пълното възстановяване на териториалната цялост на украйна, а залогът е демокрацията, сигурността и поддържането на върховенството на закона. Светът няма да се примири с разцепването на Украйна", подчерта тя.

 

По думите й постоянството на ЕС ще попречи на Русия да дестабилизира региона. Тя коментира и темата за евроинтеграцията на Северна Македония. "Страната заслужава да започне преговори възможно по-скоро", смята Могерини.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама