НОВИНИ


Илияна Йотова: Асен Василев да подаде оставка, ако се пренебрегват фирми, които зависят от руския газ

0 5201 01.05.2022
Илияна Йотова: Асен Василев да подаде оставка, ако се пренебрегват фирми, които зависят от руския газ
Илияна Йотова стопкадър, Нова телевизия

Позорно е, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми, които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ” и такива случаи изискват оставки.


Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар за изказването на вицепремиера Асен Василев, че позицията на президента по темата с доставките на оръжие за Украйна е „позорна“. Попитана от кого ще трябва да бъдат подавани въпросните оставки, ако се докаже скандала, тя отговори: „От г-н Асен Василев”.

 

„Ако решението за това да не се заплащат на „Газпром” доставки на газ от Русия е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма, и това е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който го е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция“, поясни Йотова.

 

Тя бе категорична, че от първия консултативен съвет при президента, който беше свикан веднага след започването на войната, до днес Румен Радев не е променил позицията си по въпроса: „Всички бяха единодушни тогава, че става дума за абсурдна война, за инвазия, за нарушен суверенитет. Тази позиция на президентската институция не се е променила до днес. Но се промениха колебливите решения и позиции на правителство, откъдето дойде и тази несигурност“.

 

Вицепрезидентът отправи и критика, че не се е провел извънредният Коалиционен съвет, а същевременно утре българският министър на енергетиката ще участва на извънредна среща на министрите на енергетиката в ЕС.

 

„В момента имаме две коренно различни позиции – на Нинова да се подновят преговорите с „Газпром“, и на Асен Василев да се върви към алтернативни доставки“, коментира Йотова.

 

Вицепрезидентът не е изненадана от позицията на лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова спрямо президента Румен Радев.

 

„Струва ми се, че в момента г-жа Нинова като икономически министър е коалиционен партньор на това „отроче“. Не виждам нищо лошо в тази коалиция. Още вярвам, че има бъдеще“, каза Йотова и определи обвиненията за „синхрон с Борисов“ като „невъзможни”.

 

„Не разглеждам хипотезата за падане на правителството“, каза още Йотова, която не смята също, че може Корнелия Нинова да предизвика падането на кабинета „Петков“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама