НОВИНИ


The Times: Решението за нахлуване в Молдова вече е одобрено от Кремъл

0 9511 02.05.2022
The Times: Решението за нахлуване в Молдова вече е одобрено от Кремъл
Владимир Путин БГНЕС

Руските лидери са изготвили подробен план за скорошно нахлуване в Молдова, което може да доведе до повторение на „Донбаския сценарий“, пише британският The Times.


Източници от украинското разузнаване виждат индикатори, издаващи атака в близко бъдеще срещу бившата съветска държава, която има едва 3250 войници в армията си.

 

Известна активност вече се наблюдава на летището в Тираспол, столицата на непризнатата република Приднестровието. Руснаците може да се опитат да прехвърлят войските си на самолети и хеликоптери Ил-76, излитащи от окупирания Крим. В същото време в молдовската столица Кишинев предстои да се организират протести и безредици.

 

Изданието отбелязва, че информацията не съответства на оценките на западното разузнаване, които предполагат, че Русия няма достатъчно способности да завърши безопасно този маршрут, без да рискува самолетите й да бъдат свалени от украинската противовъздушна отбрана в района на Одеса. Освен това, за да прехвърли боеприпаси и войски, Русия ще трябва да създаде сухопътен коридор от временно окупирания Херсон през част от Николаевска и Одеска области, изправен пред ожесточена съпротива на украинските сили.

 

Съобщава се, че Русия може да се опита да нахлуе в Молдова около 9 май, когато Русия празнува Деня на победата. На тази дата президентът Владимир Путин може да обяви признаването на независимостта на Приднестровието, което би довело до разгръщането на „Донбаския сценарий“ и би представлявало пряка заплаха за териториалната цялост на Молдова.

 

„Смятаме, че Кремъл вече е взел решението да атакува Молдова. Съдбата на Молдова е много решаваща. Ако руснаците започнат да поемат контрола, ние във военно отношение ще бъдем по-лесна мишена и заплахата за Украйна ще бъде екзистенциална“, казва източникът.

 

След това руснаците ще започнат да доставят големи количества оръжия на страната, преди да се опитат да я направят част от Русия, предполага той.

 

Успешното превземане ще доведе до навлизане на руски войски в черноморското пристанище Одеса, в Украйна, от запад, като по този начин се отвори нов руски фронт срещу Украйна от Молдова.

 

Британските отбранителни анализатори отбелязват, че подобна военна операция може да послужи за три цели: изтегляне на част от украинските сили към югозападния фланг; подкопаване на проевропейската политика на молдовското правителство; и заплаха към Запада, предполагайки, че подкрепата за Украйна може да доведе до по-нататъшна дестабилизация в региона, включително на Балканите.

 

Както беше съобщено по-рано, твърди се, че е отпечатан „спешен брой“ на вестник „Приднестровието“ с дата 2 май, където се отразяват „терористичните актове“ и е публикуван призив, вероятно от населението, до президента Путин, с молба последния да се намеси.

 

През последната седмица в Приднестровието беше съобщено за редица експлозии, включително насочени към централата на местната служба за сигурност в Тираспол и център за телевизионно и радиоразпръскване в село Маяк.

 

Освен това руското разузнаване започна операция под фалшиво знаме, разпространявайки измамни предупреждения, за които се твърди, че идват от украинските сили за сигурност, за предстоящи ракетни и артилерийски удари по региона. Местните въоръжени сили бяха приведени в повишена бойна готовност.

 

Украинските власти подчертаха, че Киев решително осъжда всякакви опити за привличане на Приднестровския регион на Молдова в пълномащабната война, която Русия води срещу Украйна, и призоваха за незабавна деескалация.

 

Отбранителното разузнаване на Украйна заяви, че поредицата от експлозии в Тираспол е била инсценирана от руските сили за сигурност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама