НОВИНИ


ЕК: Няма данни страна от ЕС да е платила за газ в рубли

0 3399 02.05.2022
ЕК: Няма данни страна от ЕС да е платила за газ в рубли
Reuters

Европейската комисия няма информация която и да е държава или компания от ЕС да е платила за руски газ в рубли, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от ”Ройтерс”.


„Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик. Искането на Русия за плащане в рубли е опит за разделение на ЕС, ние трябва да отговорим с единство и солидарност“, заяви тя Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон при пристигането си на срещата на министрите на енергетиката на ЕС днес.

 

Симсън каза още, че засега няма подробности и за новия пакет от санкции, които ЕС ще наложи на Русия и кога точно ще влезе в сила.

 

Дали Европейският съюз да наложи петролно ембарго на Русия е въпрос, по който сред 27-те все още няма единно мнение. Германия преразгледа позицията си и вече е готова да спре вноса на руски петрол, обяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 

Унгария обаче заяви, че ще наложи вето на решение за европейско петролно ембарго. България също не е склонна да подкрепи такава стъпка, стана ясно от вчерашно изявление на премиера Кирил Петков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама