НОВИНИ


До месец решение на ВКС по делото Борилски

4 4927 07.06.2010
До месец решение на ВКС по делото Борилски
Мартин Борилски

До месец Върховният касационен съд ще обяви решение относно присъда за убийството на българския студент във Франция Мартин Борилски.


Прокурорите по делото поискаха да се потвърдят присъдите на двамата подсъдими от предната инстанция. Там Георги Желязков получи тогава 17 години затвор, а Стоян Стоичков-19 години затвор. Според държавното обвинение присъдите на апелативните съдии във Велико Търново са справедливи и трябва да бъдат потвърдени от ВКС. “Ако сега се върне делото ще минат още 2 – 3 години и по този начин 14 – 15 години двамата няма да са получили наказание. Всички съдебни инстанции потвърждават, че изискванията на закона са спазени и че няма натиск по делото от френска страна”, твърдят обвинителите.

Защиатат на подсъдимите в лицето на Ина Лулчева обясни пред върховните съдии, че не помни за последните 25 години да е имало такъв натиск, по което и да е било дело. Тя заяви в залата, че в защитата през цялото време се е създавало усещането, че по това дело се прилага презумпцията за виновност, а не за невинност. По думите й, сякаш двамата младежи са били осъдени, защото не са успели да докажат, че са невинни. Според адвокатите, мотивите на магистратите във Велико Търново са уникални и безпрецедентни. Те според адвокат Лулчева, почиват изцяло на предположение. Съдът сам е трябвало да установи факти по делото и така се безпристрастността и обективността му се поставят под съмнение, обясни защитата. В обвинителния акт, според тях има множество пропуски като този, че не е посочено кой удар от кого е нанесен.

Frognews.bg
  припомня, че българинът бе убит жестоко през 2000 година във Феанция, след като бе наръган 93 пъти, черепът му бе счупен с тъп предмет. Желязков и Стоичков бяха осъдени на общо 36 години затвор. Преди това две съдебни инстанции ги признаха за невинни, а това предизвика възмущението на френската страна, според която разследващите разполагат с неоспорими доказателства за вината на българите. Двамата не се явиха на последното съдебно заседание и оттогава са в неизвестност.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама