АКТУАЛНО


Войната в Украйна, ден 74: Няколко ракети са ударили Одеса, украинска контраофанзива край Харков

0 6774 08.05.2022
Войната в Украйна, ден 74: Няколко ракети са ударили Одеса, украинска контраофанзива край Харков

Няколко ракети са ударили днес украинския пристанищен град Одеса, съобщи ”Ройтерс”, цитирайки изявление по телевизията на говорителя на областната администрация Серхий Братчук.


В Одеса се чуват взривове, виждат се ракети, предаде агенция Укринформ, цитирайки акаунта в „Телеграм“ "Суспилне Одеса".


Според местни медии задействана е противоракетната отбрана на града.

 

Москва се опитва да обстрелва и Южна Украйна, за да откъсне страната от морето и да създаде коридор към отцепилия се молдовски регион Приднестровието, където отдавна са разположени руски войски.

 

В знак на неочаквано ефективната отбрана, която продължава боевете вече 11-та седмица, украинските военни сразиха руските позиции на остров в Черно море, който беше превзет в първите дни на войната и се превърна в символ на съпротивата.

 

Сателитни снимки, анализирани от Асошиейтед прес, показаха, че Украйна се е насочила към държания от Русия Змийски остров в опит да възпрепятства усилията на Русия да контролира Черно море.

 

Украинската контраофанзива напредва около втория по големина град в страната - Харков, въпреки че той остава основна цел на руския обстрел, обобщава в. "Гардиън". Медията се позовава на западни военни анализатори.


Най-интензивните сражения през последните дни се водят в Източна Украйна, където двете страни водят ожесточена битка за завземане или връщане на територии. Офанзивата на Москва там е съсредоточена върху Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти водят боеве от 2014 г. насам.


Губернаторът на Луганска област, една от двете в състава на Донбас, съобщи, че руски удар е унищожил училище в село Билогоровка, където 90 души са търсили спасение в мазето.


Губернаторът Серхий Хайдай, който публикува снимки на горящите развалини в Telegram, заяви, че 30 души са били спасени. По-късно службите за спешна помощ съобщиха, че са открити две тела, а под развалините може да има още погребани. Спасителните работи бяха преустановени през нощта, но трябваше да бъдат възобновени в неделя.


Хайдай съобщи също, че две момчета на 11 и 14 години са били убити от руски обстрел в град Привилия, а две момичета на 8 и 12 години и 69-годишна жена са били ранени.

 

Сигнали за над 16 хиляди изчезнали украинци са подадени от техни близки и приятели на телефонния номер на „горещата линия“ на комисаря на Върховната Рада по правата на човека в Украйна. Подадени са над 16,6 хил. искания за издирване на изчезнали хора, като над 2 хил. от тях са деца, съобщи омбудсманът на Украйна Людмила Денисова в канала си в Телеграм.

 

Денисова предаде данни за изчезналите граждани на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович, която е на четиридневно посещение в Украйна. За да се справи с проблема, омбудсманът предлага заедно с представители на Международната комисия за изчезнали лица да приложи общ механизъм за издирването на изчезналите граждани. Комисарят по правата на човека отбелязва, че с присъствието си в Украйна тя демонстрира солидарността на ЕС с Украйна. Миятович посети градове, освободени от руските войски в района на Киев. След посещението си Миятович ще направи доклад за видяното в Комитета на министрите на Съвета на Европа


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама