НОВИНИ


„Средновековно гето“: Още 10 хил. души може да загинат в Мариупол до края на годината

0 3078 11.05.2022
„Средновековно гето“: Още 10 хил. души може да загинат в Мариупол до края на годината
Reuters

До края на годината в Мариупол може да загинат над 10 000 души от болести и непоносими условия. В момента в града има 150-170 хиляди жители. Това е прогнозата на Общинския съвет на Мариупол.


Кметът на града Вадим Бойченко отбеляза, че руските нашественици са превърнали Мариупол в „средновековно гето“.

 

„Без лекарства и медицинска помощ, възстановяване на водоснабдяването и правилната канализация в града ще избухнат епидемии. Сега по-голямата част от населението са стари и болни хора. Без подходящи условия смъртността сред уязвимите категории ще се увеличи значително“, предупреди той.

 

Според градските власти част от жителите на Мариупол от близките села са се върнали в града, „защото не им е позволено да влязат на територията на свободна Украйна поради строга филтрираща система“.

 

„Руснаците продължават геноцида, който започнаха на 24 февруари. Нашите хора са опасност. Затова е необходима пълна евакуация на града“, подчерта кметът на Мариупол.

 

Руските нашественици се опитват да скрият реалния брой загинали в Мариупол. Петр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, каза, че „пакети с телата на загиналите продължават да се изнасят с тракторни вагони“. „Най-лошото е, че никога няма да разберем истинския брой загинали. Русия много бързо крие следите от собствените си престъпления“, подчерта съветникът на кмета.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама