НОВИНИ


Каримански от ИТН: Компромисите са вече изчерпани

0 3041 11.05.2022
Каримански от ИТН: Компромисите са вече изчерпани
Любомир Каримански стопкадър, bTV

Сложността в коалицията идва от недобрата комуникация между отделните участници във властта. Това мнение изрази Любомир Каримански, депутат от “Има такъв народ“ и председател на Комисията по бюджет и финанси, пред bTV. По думите му от страната на ИТН “компромисите са вече изчерпани“.


"Ние никога не се заплашвали, че ще напуснем колацията, правят го другите. Ние спазваме споразумението Не трябва да има двоен стандарт", добави той.

 

"Всички страни, които до този момент са в Еврозоната и са приети, са имали много ясна стратегия. А ние нямаме към този етап. Ние имаме Национален план за приемане на еврото, но той е технически и оперативен. Не можем да слагаме каруцата пред коня. 

Нашата стратегия трябва да е да отговорим на простичките въпроси за какви са ползите от приемането на еврото. А и какви са предизвикателствата. Факторът за инфлацията е един от критериите, които трябва да покрием. Да речем, че той може да бъде пренебрегнат със смяна на договора", коментира Каримански относно предстоящото приемане на България в Еврозоната след 18 месеца.

 

По думите му за икономически качествен растеж са изискват реформи, а в ценовото напредване сме на нивото на Европа, но не и на заплати.

 

"Правителството е закъсняло с предложенията си за реформи", смята депутатът от ИТН.

 

"Все пак важно да е да знаем, че независимо фиксирането на лев към евро, когато бъдем приети в Еврозоната, ще имаме парична политика. Европейската централна банка ще може да печата пари, които може и да стигнат до България", уточни Каримански.

 

Относно предложенията да се получава отстъпка при закупуване на горива в конкретни количества депутатът коментира: "Тези мерки са още в суров вид и трябва да бъдат прецизирани. И да се види къде могат да приложими към уязвимите групи. И кои са тези групи. Какъв е обхватът им и как могат да бъдат поставени приоритетно. И да не се допуска към най-богатите или най-бедните една и съща мярка". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама