НОВИНИ


Даниел Вълчев: Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония

0 3696 11.05.2022
Даниел Вълчев: Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония
Проф. Даниел Вълчев

Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро на България, то ще отстъпи. Ние няма да пуснем Македония, премиерът ще я пусне. Можем да говорим за българско малцинство навсякъде по света, но е обидно да го казваме за Македония, ние твърдим, че мнозинството от хората там са като нас.


Това каза по NOVA NEWS проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, бивш министър на образованието, по казуса с РСМ. "Ние няма да ги убедим, че те са българи, но можем да се опитаме да ги убедим, че са наши братя. Поради тежката фалшификация на книги и история в Македония ще е много трудно. България не трябва да дава съгасие сега за вдигане на ветото, а след това да се достигне до взаимопроникване с тези хора. Хората там - това сме ние, но с по-различна историческа съдба.

 

България от десетилетия назад няма ясна политика по отношение на Македения, не знаем какво искаме от тях. Второто нещо през последните години е, че България не свикна, че е член на ЕС, не кандидат, трябва да поставяме много ясно своите интереси. Българпия е най-заинтересованата страна Македония да стане член на ЕС. Но ние не формулирахме ясни искания, които да са изпълними, и не убедихме нашите партньори за важността на българския национален интерес", каза още проф. Вълчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама