НОВИНИ


Reuters: Байдън търси нови начини да забрани на Китай да събира данни от САЩ

0 3039 12.05.2022
Reuters: Байдън търси нови начини да забрани на Китай да събира данни от САЩ
Джо Байдън БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън е изготвила изпълнителна заповед, която ще даде на Министерството на правосъдието огромни правомощия да спре чужди противници като Китай да имат достъп до личните данни на американците, съобщава Reuters, запознала се с документи и извадки по въпроса.


Предложението, което се преразглежда от правителствените агенции, също ще насочи Министерството на здравеопазването и човешките услуги (HHS) да попречи на федералното финансиране да подкрепя трансфера на здравни данни от САЩ към чуждестранни противници, става ясно от извадките.

 

Проектът отразява усилията на администрацията да реагира по-агресивно на заплахите за националната сигурност, за които се твърди, че представляват китайски компании, които придобиват купища лични данни на САЩ, след неуспешни опити на администрацията на Тръмп да забрани на американците да използват популярните платформи TikTok и Wechat.

 

Бившият президент Доналд Тръмп се опита да забрани приложенията през 2020 г., твърдейки, че събраните от тях данни могат да бъдат предоставени на Пекин и използвани за проследяване на потребителите и цензуриране на съдържание. Китай и платформите отрекоха всякакво неправомерно използване на данни от САЩ.

 

Но съдилищата спряха прилагането на забраните и президентът на САЩ Джо Байдън в крайна сметка ги отмени.

 

Говорителите на Белия дом, Министерството на правосъдието, Министерството на търговията и HHS отказаха коментар на Reuters.

 

Документът е първоначален проект, който не включва принос от правителствени агенции и може да се промени, твърди друго лице, запознато с въпроса.

 
„Ясно е, че администрацията на Байдън се бори с това как да се справи с тази нова граница на риска в отношенията между САЩ и Китай, която е достъпът на китайското правителство до чувствителните данни на американците“, каза Сам Сакс, старши сътрудник в Юридическия факултет на Йейл Пол Цай.

 

Ако бъде приложена, проектозаповедта ще предостави на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд правомощието да преглежда и потенциално да забранява търговски сделки, включващи продажба или достъп до данни, ако представляват неоправдан риск за националната сигурност.

 

Американското разузнаване предупреди за рисковете, породени от китайски компании, които събират лични данни на американците, като инвестират в американски фирми, които обработват чувствителна здравна информация. Китайската BGI закупи американската фирма за геномно секвениране Complete Genomics през 2013 г., а през 2015 г. китайската WuXi Pharma Tech придоби американската фирма NextCODE Health, отбелязва Националният център за контраразузнаване и сигурност в информационен лист за 2021 г.

 

Проектът е изготвен, защото служителите на администрацията са разочаровани от Министерството на търговията поради забавяне на въвеждането на правила и разследване на заплахи съгласно подобни правомощия, предоставени на този отдел от Тръмп през 2019 г., споделят трима души, запознати с процеса.

 

Тези правомощия позволяват на Министерството на търговията да забранява или ограничава транзакциите между американски фирми и интернет, телекомуникационни и технологични компании от „чуждестранни противници", включително Русия и Китай.

 

Заповедтта дава на Министерството на правосъдието изричното правомощие да „следи спазването и да налага всички забрани, лицензи или споразумения за смекчаване“, издадени съгласно предходните изпълнителни заповеди, „като по този начин подкрепя правомощията, дадени на министъра на търговията“.

 

Тя също така възлага на министъра на търговията да установи кои класове сделки са напълно забранени и кои са освободени, показва друг откъс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама