НОВИНИ


Василев: Ако нямаме глас, ще получим дръжки

0 7859 13.05.2022
Василев: Ако нямаме глас, ще получим дръжки

Да, можем да променим европейската политика, когато “сме в стаята”. Най-пресният пример е политиката относно петролното ембарго. Имаме глас, поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго, каквито получават другите европейски държави. Ако нямахме глас, щяхме да получим дръжки. Така че когато е важно за България, знаем как да отстояваме политиката си, можем да защитим интересите си. Има една много хубава поговорка: Ако не седиш на масата, си част от менюто.


Това заяви от трибуната на Народното събрание Асен Василев в отговор на въпрос от депутата Цончо Ганев от “Възраждане”. 

 

Думите му идват на фона на намеренията от страна на Европейския съюз да наложи петролно ембарго като отговор на руската агресия в Украйна. Става дума за шести пакет от санкции. Някои държави обаче се противопоставиха на забраната за внос на руски петрол и поискаха отсрочка. Сред тях са Словения, Унгария и България. На България обаче бе отказано.

 

Дипломати пък заявиха пред брюкселското издание “Politico”, че ЕС се готви да отложи генерално прилагането на петролно ембарго, за да заобиколи нежеланието на Унгария да приеме подобен санкционен пакет.

 

По отношение на въпроса дали правителството стои на датата 1 януари 2024 г. за приемане на еврото, Василев увери, че няма промяна в позицията на властта. Той уточни още, че няма промяна и на валутния курс, по който да се приеме еврото.

 

“Колко добра или лоша е политиката на Европейската централна банка, ефектът е при нас. Ако "Възраждане" предлага се махне валутния борд, ефектът ще продължи да остане у нас. Ако искате точно това, кажете си го” призова финансовият министър.

 

Той посочи, че каквато инфлация направи ЕЦБ, тя автоматично ще дойде у нас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама