НОВИНИ


ЕС предоставя още 500 милиона евро военна помощ на Украйна

0 3031 13.05.2022
ЕС предоставя още 500 милиона евро военна помощ на Украйна
БГНЕС

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че блокът ще предостави още 500 милиона евро военна подкрепа на Украйна и че е уверен, че в следващите дни може да бъде постигната сделка за споразумение ембарго върху руския петрол.


Говорейки пред репортери след срещата на външните министри на Г-7 в Северна Германия, Борел разкри, че военната подкрепа ще бъде за тежки оръжия като танкове и артилерия и ще увеличи помощта на блока до около 2 милиарда евро.

 
„Нов импулс за военна подкрепа. Това ще бъде по-голям натиск върху Русия с икономически санкции и продължаване на международната изолация на РФ и противодействие на дезинформацията", каза още Борел.

 

Борел е оптимист, че ембаргото на ЕС върху руския петрол също може да бъде договорено през следващите дни: „Сигурен съм, че ще имаме споразумение. Нуждаем се от него и ще го имаме. Трябва да се отървем от петролната зависимост от Русия“. Ако няма съгласие на ниво посланици, то в понеделник министрите, когато се съберат, трябва да дадат политическия тласък".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама