НОВИНИ


И шефът на Енергийната комисия не знае кой е доставчикът на газ от САЩ, нито на каква цена е договорен

0 3163 15.05.2022
И шефът на Енергийната комисия не знае кой е доставчикът на газ от САЩ, нито на каква цена е договорен
Радослав Рибарски стопкадър, Нова телевизия

Народният представител от „Продължаваме Промяната“ и председател на Енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата-доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.


Що се отнася до това кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира: „Година и половина – две“.

 

„Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина – две. Предстоят разговори и с „Лукойл“, за да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок“, поясни депутатът.

 

„Политиката на „Булгаргаз“ е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките“, отговори Радослав Рибарски на изказването на президента Румен Радев, че „политиката на „Булгаргаз“ е извън икономическата и управленската логика“.

 

Според шефът на Енергийната комисия в Народното събрание най-важното сега е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва: „Това беше основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени“.

 

Той уточни, че газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава. Рибарски допълни, че България не го е запълнила предварително, защото „беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон“.

 

За поскъпването на газа с 14% народният представител от ПП каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от „Газпром експорт“. „Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното“, добави председателят на Енергийната комисия. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама