НОВИНИ


Псевдо основания и политическа поръчка прозря Гешев в искането за отстраняването си

0 3052 18.05.2022
Псевдо основания и политическа поръчка прозря Гешев в искането за отстраняването си

Като измислени определи основанията, с които се поиска от Висшия съдебен съвет да разгледа процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор, смята самият Иван Гешев. Според него това е политическа поръчка.


Това стана ясно от думите на обвинител №1 преди старта на заседанието на кадровиците от ВСС, които разглеждат днес по същество двете искания за предсрочното освобождаване на Гешев от поста главен прокурор. 

 

Едното искане бе внесено от бившия служебен министър проф. Янаки Стоилов, но при разглеждането му от ВСС бе сметнато като недопустимо. Конституционният съд обаче отсъди в полза на Стоилов. В решението се посочва, че правосъдният министър има право да иска оставката на главния прокурор. 

 

Второто искане бе внесено от настоящия правосъден министър Надежда Йорданова. Сред мотивите ѝ се изтъкват определени действия и бездействия на Гешев и "уронване престижа на съдебната власт. 

 

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор трябва да бъде взето с минимум 17 гласа "за".

 

“Тъжното е, че чрез тези измислени основания, най-вероятно представляват политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата, за отстраняване на главния прокурор и най-вероятно за потенциалното използване на прокуратурата като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси“, посочи пред журналисти Гешев.

 

Обвинител №1 отново заговори за увеличаващата се престъпност и връщането на мрачните сюжети от 90-те години на миналия век. Повод за нарисуваната картина е, разбира се, закриването на специализираното правосъдие, което трябва да стане факт съвсем скоро, след като промените в Закона за съдебната власт бяха приети от депутатите в Народното събрание, а след това държавният глава издаде указ. 

 

"Явно това, че Европа казва, че закриването е проблемно, не е проблем за нашите политици", заключи Иван Гешев. 

 

Срещу закриването на спецправосъдието се обявиха самите кадровици, според които структурите работят особено ефективно. Редица международни доклади обаче посочват, че страната ни има проблем с осъдителните присъди в компетенцията на специализираният съд и прокуратура и липсват осъдени за корупция лица по високите етажи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама