НОВИНИ


Експерт назова следващата „свещена дата“, на която Путин може да обяви анексирането на украински територии

0 35633 18.05.2022
Експерт назова следващата „свещена дата“, на която Путин може да обяви анексирането на украински територии
Владимир Путин БГНЕС

Следващата свещена дата за Владимир Путин след Деня на победата на 9 май, който в Русия се смята за ден на „победата“, може да бъде Денят на Русия – 12 юни. За това предупреди военният експерт Олег Жданов.


Именно на 12 юни Кремъл може да обяви анексирането на Херсон, Мариупол и части от Запорожска област, съобщи той в коментар за TSN.ua.

 

Според него фактическата анексия на Мариупол вече е обявена, тъй като преди 24 февруари Русия е признала самопровъзгласилата се „ДНР“ в административните граници на Донецка област. А Мариупол е Донецка област.

 

„Следователно от гледна точка на Русия тя вече де факто е анексирана. Остава Херсонска област. Да, има риск да се опитат да обявят нейното анексиране. Под каква форма? Можем само да гадаем. Или под формата на Китайската народна република, както беше в Донецк и Луганск, или някакъв Таврийски регион, обединявайки се с Крим. По принцип няма значение. Друг опит за незаконно анексиране на територията на Украйна може да доведе до нов пакет от санкции от Западните партньори. И мисля, че Русия разбира това. Затова се колебаят дали да го направят, или не. И за трети път отлагат този незаконен референдум в същата Херсонска област“, ​​обясни той.

 

Жданов подчертава, че от чисто икономическа гледна точка Русия е спечелила много, като завзе югоизточната част на Украйна.

 

„Първо – Русия получи сухопътен коридор до Крим, както мечтаеше. Второ – доставката на енергийни ресурси за Крим, а именно газ и светлина, от континентална Украйна. Трето – те вече имат вода в Крим. Това е още едно от обещанията на Путин, което е изпълнено. Севернокримският канал работи с пълен капацитет и водата почти стигна до Симферопол“, отчете експертът.

 

Според него руснаците ще се опитат да продължат напред. Но днес въоръжените сили на практика спряха целия си напредък във всички посоки, с изключение на Луганск.

 

„Това е единствената зона, където те все още атакуват и се опитват да настъпят до границите на Луганска област. Днес има ожесточени битки. Ние държим позициите си. Но те непрекъснато ги атакуват“, каза Жданов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама