НОВИНИ


Генералният щаб на Украйна: Настъплението на руските окупатори буксува в четири направления

0 4883 19.05.2022
Генералният щаб на Украйна: Настъплението на руските окупатори буксува в четири направления

В четирите посоки на източните граници на отбраната на Украйна руските нашественици се опитаха безуспешно да проведат настъпление и щурм. Това се казва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук към 6:00 часа на 19 май относно руската инвазия.


Противникът не спира да води настъпателни действия в Източната оперативна зона. Основният фокус на противника е на Донецко направление, пише още Цензор.НЕТ.


Ситуацията в районите на Волин и Полско остава без съществени промени. Заплахата от ракетни и бомбени удари от територията на Република Беларус по обекти от гражданска и военна инфраструктура на територията на Украйна остава.


В северното направление вражеските части продължават да оборудват допълнителни огневи позиции и отбранителни съоръжения в граничните райони на Брянска и Курска области.


Противникът е обстрелвал с артилерия и минохвъргачки населени места в Черниговска и Сумска област и е стрелял с ракети по населеното място Десна. Продължава опитите за провеждане на въздушно разузнаване с помощта на БЛА в тази посока.


В направление Харков основните усилия на окупаторите бяха насочени към поддържане на окупираните граници, провеждане на контраатаки с цел възстановяване на загубените позиции. Отбелязва се използването на диверсионни и разузнавателни групи от противника.


В славянската посока противникът се опитва да подобри тактическата обстановка. С подкрепата на артилерията той се бие в района на селището Велика Комишуваха, няма успех, претърпява значителни загуби в някои райони и е принуден да се оттегли към заети преди това позиции.


В посока Лиман противникът обстрелва цивилна инфраструктура, изстрелва ракети и се опита да се укрепи на заети преди това позиции. Той използва оперативно-тактическа и армейска авиация за унищожаване на цивилни обекти в районите на населените места Лоскутивка, Катериновка, Новомихайловка и Орихово.


В посока Северодонецк окупаторите предприеха настъпление и безуспешно проведоха щурмови действия в района на селището Устиновка.

 

В посока Бахмут противникът започна настъпление за подобряване на тактическата ситуация. Той се опита да извърши щурмови действия в района на селището Золоте-4, но не успя.

 

В посока Авдиевка противникът проведе настъпателни действия в района на населеното място Юриевка, понесе загуби и отстъпи. В резултат на щурмови действия в районите на Новокалиново и Первомайске не е успешен.

 

В посока Курахов противникът неуспешно започна настъпление близо до селището Новомихайловка.

 

Според наличната информация, в района на селището Александровка, за да се попълнят загубите на 107-и стрелкови батальон, което е повече от 50%, пристигна попълване от 260 военнослужещи, които преди това са участвали в Харков посока.


Нашествениците не водят активни бойни действия в района на Южен Буг. Основните усилия са насочени към поддържане на окупираните граници. Противникът стреля с минохвъргачки, цеви и реактивна артилерия в районите на населените места Лимани, Пришиб, Трудолюбовка и Нововоронцовка.


При липса на мобилизационни ресурси във временно окупираните територии на Донецка област, окупационното военно командване планира да привлече студенти от висши учебни заведения във военни действия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама