НОВИНИ


„Защитихте ли ме от съпруга ми, когото убихте?” Процесът срещу руски войник за военни престъпления продължава

0 3247 19.05.2022
„Защитихте ли ме от съпруга ми, когото убихте?” Процесът срещу руски войник за военни престъпления продължава
Катерина Шелипова Reuters

Процесът срещу Вадим Шишимарин започна днес със среща между командира на руския танк и вдовицата на убития от него човек. Катерина Шелипова се изправи в съда и попита 21-годишния младеж какво е почувствал, когато е убил съпруга ѝ Александър и разкайва ли се той за престъплението си?


Войникът отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. „Но разбирам, че няма да можете да ми простите“, добави той.

 

Катерина Шелипова продължи. „Кажи ми, моля, защо вие [руснаците] дойдохте тук? Да ни защитите ли?“, попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна.: „Да ни пазите от кого? Защитихте ли ме от съпруга ми, когото убихте?” Войникът запази мълчание.

 

Вчера Катерина коментира, че наистина го съжалява, но не може да му прости това престъпление.

 

Тя е чула изстрелите, които убиха съпруга ѝ, след което видяла сержант Шишимарин през портата ѝ, който е държал оръжието си. Малко по-късно тя намира тялото на Александър на улицата. „Загубата на съпруга ми е всичко за мен“, каза Катерина и добави: „Той беше моят защитник“.

 

Вадим Шишимарин твърди, че не е искал да отправи фаталните изстрели, че е изпълнявал заповеди – заплашван от друг войник.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама