НОВИНИ


Германският парламент отне привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

0 3489 19.05.2022
Германският парламент отне привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер
Герхард Шрьодер БГНЕС

Германският парламент гласува отнемането на привилегии на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради връзките му с руски енергийни гиганти, предаде Франс прес.


Службата на бившия канцлер ще бъде закрита, се казва в решението на парламента. Мотивът е, че Шрьодер е отказал да прекрати връзките си с руските енергийни компании след началото на войната в Украйна.

 

Междувременно Европейският парламент призова Герхард Шрьодер да бъде включен в т.нар. "черен списък", ако не напусне борда на руската държавна петролна компания "Роснефт" -  ход, който също така има за цел да го разубеди да заеме висша позиция в "Газпром", предаде Ройтерс.

 

Проекторезолюцията, в която изрично се споменава и Карин Кнайсъл, бивш австрийски външен министър при правителството на Себастиан Курц, беше подкрепена от четирите най-големи политически групи в Европейския парламент.

 

Критиците казват, че Шрьодер, който като канцлер спонсорира изграждането на повече газопроводи, е задълбочил по този начин енергийната зависимост на Германия от Русия.

 

Парламентът на ЕС "отбелязва, че бивши политици наскоро са се оттеглили от позициите си в руски фирми и настоятелно изисква от други, като Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да направят същото", се казва в документа.

 

Текстът не е обвързващ, но представлява значителен натиск върху ЕС да действа срещу видни европейци, смятани за близки до Кремъл.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама