Българинът предпочита българската продукция. През летните месеци ще консумираме плодове и зеленчуци на поносими цени. Това прогнозира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
„Когато видим равновесие на пазара на енергийни ресурси, ще настъпи и спокойствие на пазара на храни“, каза той.
Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодата също отбелязва намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълката - 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване: „Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза“.
„Брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни. При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година“, допълни Иванов.
„Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково“, уточни експертът.
След отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация.
При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление.
„Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да свали цените“, смята Иванов.
Той очаква доста дълъг период да е на тези равнища цената на хляба.
„Конкурентният пазар няма да позволи 100% ръст в цените на българските картофи“, посочи добави шефът на Стоковите борси.