НОВИНИ


Маймунската шарка пълзи в САЩ, Канада, Австралия и Европа. СЗО бие тревога

0 3421 20.05.2022
Маймунската шарка пълзи в САЩ, Канада, Австралия и Европа. СЗО бие тревога

Случаи на маймунска шарка се разследват в няколко европейски страни, както и в САЩ, Канада и Австралия, според здравните власти и местни медии. В Европа случаи са регистрирани в Белгия, Франция, Австралия и Германия. Регистрирани заразени има още в Италия, Швеция, Испания, Португалия и Обединеното кралство, където бе регистриран първият случай в Европа. В момента случаите на Острова надхвърлят 20.


Маймунската шарка е най-често срещана в отдалечени части на Централна и Западна Африка. Случаите на заболяването извън региона често са свързани с пътуване до района. Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, която обикновено е лека и от която повечето хора се възстановяват за няколко седмици, според Националната здравна служба на Великобритания.


Вирусът не се разпространява лесно между хората и се казва, че рискът за широката общественост е много нисък.


Няма специфична ваксина за маймунска шарка, но ваксина срещу едра шарка предлага 85% защита, тъю като двата вируса са сходни. Властите в Обединеното кралство заявиха, че са закупили запаси от ваксината. Това са направили и испанските здравни власти, за да се справят с огнището, според испанския вестник El País.


Световната здравна организация (СЗО) заяви, че провежда ежедневни срещи за маймунска шарка, тъй като вирусът продължава да се разпространява по целия свят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама