НОВИНИ


Наследници на Кубрат празнуват 1100 години от ислямизацията в Болгар

0 39296 21.05.2022
Наследници на Кубрат празнуват 1100 години от ислямизацията в Болгар
Хан Кубрат със синовете си

Пищни тържества ще отбележат днес приемането на исляма преди 1100 години от Айдан хан, наследник на хан Кубрат и неговите синове. Празникът е съсредоточен в град Болгар, Татарстан. Хиляди хора се събират и ще има обща молитва пред Бялата джамия. Там ще са и посланиците на големи мюсюлмански държави.


Не е ясно дали на церемонията ще присъстват представители на България. Но това не променя историята, която малко познаваме, а тя е важна част от българската древна и многотомна биография.

 

Много преди да се появят монголите и хуните евразийската степ се владее от друга голяма тюркска империя – тази на прабългарите, чиято държава се намира около Азовско море, днес част от Украйна и Русия. Опитни както в създаването на държави, така и на бойното поле, те строят масивни каменни крепости където и да стъпят. Под легендарното управление на хан Кубрат Прабългарска империя обхваща голяма част от Черноморското крайбрежие.

 

След смъртта на Кубрат обаче петимата му синове решават да хванат всеки по свой път, като всеки от тях тръгва в различна посока, за да създаде своя собствена държава. Най-успешни в това отношение са Аспарух, който основава днешна България, и Котраг, който поема на север по Волга.



.
Бялата джамия в Болгар...

 

В крайна сметка българите на Котраг се заселват на брега на река Волга и сформират великия град Болгар, истински евразийски метрополис. След няколко войни със съседите си волжките българи създават огромна империя в сърцето на Русия.

През 922 г. владетелят Айдай хан въвежда исляма и инвестира в изграждането на медреси (ислямски училища) и джамии. Същевременно неговата държава се превръща в главен посредник по Пътя на коприната. Надгробните плочи свидетелстват за голям еврейски и арменски окръг, а пътници като Ибн Фадлан приветстват сериозното отношение на владетеля към образованието. Болгар се превръща в център на ислямската цивилизация в Източна Европа.

 

И за да сме съвсем точни, трябва да припомним, че до средата на VI век степните области в на днешна Русия са част от Аварския каганат, а тези в Сибир – на Тюркския каганат, който към края на века се разширява до Азовско море. През VII век Тюркският каганат постепенно се разпада, като в Европа на негово място възниква Велика България, последвана от Хазарския каганат. По същото време по средното течение на Волга възниква Волжка България, а малко по-късно в Сибир тюркските владения за завзети от Уйгурския и Кимакския каганат. През VII век в Хазарския каганат навлизат унгарците, които през следващото столетие се изселват на запад.

 

Чак в началото на IX век варягите и свързваната с тях етническа група рус образуват Руския каганат.

 

Така че великият град Болгар е там преди Зимния дворец в Петроград, Кремъл в Москва или Новгород да съществуват въобще. Той е център на тайнствена цивилизация, която някога е доминирала в Източна Европа.

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама