НОВИНИ


За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

0 3278 23.05.2022
За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий
БНТ

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий пристигнаха в България. Свещената реликва за първи път излиза от Гърция. Днес с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата „Света Неделя“, където вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня в памет на Методий и Кирил.


Мощите на Светите братя равноапостоли пренощуваха в Гигинския манастир. В 12 часа на обяд ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Александър Стамболийски“ откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала.

 

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се придружава от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир.

 

Мощите ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях, достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

 

Държавният глава и вицепрезидентът ще участват в посрещането на светите мощи в София. Както и ще присъстват на молебена в катедралата „Св. Неделя“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама