НОВИНИ


Вирусолог: Вероятно е маймунската шарка да стигне до България, но няма да се превърне в пандемия

0 3270 23.05.2022
Вирусолог: Вероятно е маймунската шарка да стигне до България, но няма да се превърне в пандемия
Проф. Радостина Александрова

България не е изолирана част от света, вирусът на маймунската шарка би могъл да достигне навсякъде. Малко вероятно е обаче маймунската шарка да се превърне в пандемия. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.


„Хората, които са ваксинирани за вариола, би трябвало да се предпазени и от тази“, уточни тя, но предупреди, че ваксината срещу едра шарка не се прилага от края на 70-те години.

 

Заразата се предава от човек, от животно, дори от мръсни чаршафи, обясни още проф. Александрова и подчерта, че голяма част от инфектираните са мъже с различна сексуална ориентация.

 

„Когато става дума предаване от животно на човек, говорим за Африка, би могло да се случи при консумиране на недостатъчно термично обработено месо“, каза вирусологът.

 

Заболяването протича с висока температура, болки в гърба, обриви първо по лицето, които бързо се разпространяват. Болестта протича по-тежко при деца и бременни. Смъртността може да достигне до 10%, но е по-вероятно да е 3,6%.

 

По думите й маймунската шарка не протича тежко.

 

Хигиената е най-важното, както и проследяването на контактите за борба с маймунската шарка, каза още проф. Александрова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама