НОВИНИ


Европейският съюз отмени митата върху вноса на стоки от Украйна

0 3078 25.05.2022
Европейският съюз отмени митата върху вноса на стоки от Украйна
БГНЕС

Европейският съюз отмени вносните мита за всички стоки от Украйна за една година. Това съобщават от Съвета на ЕС.


"Това означава, че в продължение на една година няма да се плащат вносни мита върху целия украински износ за Европейския съюз. Благодарение на тези мерки ЕС ще може значително да подкрепи икономиката на Украйна", се казва в изявлението.

 

Брюксел отбеляза, че военната агресия на Русия срещу Украйна има опустошително въздействие върху производствения капацитет на страната, транспортната инфраструктура и достъпа до Черно море, както и върху по-големите възможности за търговия с останалия свят.

 

Решението на ЕС ще спре:

 

– всички мита, които все още не са либерализирани в съответствие с дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и ЕС. По-специално спирането ще засегне: промишлени стоки, митата върху които трябваше постепенно да изчезнат преди края на 2022 г.; плодове и зеленчуци, както и селскостопански продукти;

 

– антидъмпингови мита върху вноса от Украйна;

 

– прилагане на общи правила за внос на стоки от украински произход.

 

По-рано Украйна и Обединеното кралство премахнаха вносните мита и тарифните квоти в двустранната търговия. Договорът ще бъде валиден за 12 месеца, но може да бъде удължен по споразумение между страните за нов период.

 

Европейският съюз е един от най-важните търговски партньори на Украйна, на ЕС се падат повече от 40% от стоките от Украйна през 2021 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама