НОВИНИ


Още не сме готови: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото

0 3556 01.06.2022
Още не сме готови: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото
БГНЕС

България все още не изпълнява условията за приемане на еврото. Страната ни изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими за присъединяване към еврозоната, се казва в разпространен с доклад на Европейската комисия.


България изпълнява критериите за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти. Не изпълнява обаче критерия за ценова стабилност заради високата инфлация и националното законодателство в областта на паричната политика не е напълно съвместимо с европейското.

 

Средният процент на инфлация в България за 12-те месеца до април 2022 г. е 5,9%, над референтната стойност от 4,9%. Комисията предвижда той да остане над референтната стойност през следващите месеци.

 

В икономическата прогноза на Комисията за пролетта на 2022 г. се предвижда инфлацията да се ускори значително от 2,8% през 2021 г. до 11,9% през 2022 г., като постепенно ще намалее до 5,0% през 2023 г. Очаква се основната инфлация да се увеличи и да остане повишена поради постоянно по-високите разходи за енергия и други междинни продукти, очаквани увеличения на регулираните цени на газа и отоплението, както и по-високи международни цени на храните. Относително ниското ниво на цените в България (около 52% от средното за еврозоната през 2020 г.) предполага значителен потенциал за сближаване на ценовите нива в дългосрочен план, посочва ЕК в своя доклад.

 

Законодателството в България – по-специално Законът за Българската народна банка – не е напълно съвместимо със задължението за спазване по чл. 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз (TFEU - Treaty on the Functioning of the European Union), се посочва още в доклада на ЕК.

 

Съществуват несъвместимости и несъвършенства в областите на независимостта на централната банка, забраната за парично финансиране и интегрирането на централната банка в Устава на Европейската система на централните банки (ESCB) към момента на приемане на еврото по отношение на задачите, определени в член 127 (2) от TFEU  и член 3 от Устава на ESCB/ECB.

 

Според докладите за конвергенцията за 2022 за държавите извън еврозоната на Еврокомисията представи, представени днес, в момента единствено Хърватия изпълнява и четирите критерия за приемане на еврото и законодателството й е съвместимо с европейското. Според Брюксел Загреб може да приеме еврото на 1 януари 2023 година. Така страните членки на ЕС, които използват единната европейска валута, ще станат 20. Хърватия е последната страна, която се присъедини към ЕС през 2013 година, а през 2020 заедно с България влезе в така наречената чакалня за еврозоната.

 

Съветът на ЕС ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, след като въпросът бъде обсъден от Еврогрупата и Европейския съвет. Европейският парламент и Европейската централна банка също трябва да дадат своите мнения.

 

Целият доклад на Европейската комисия може да видите тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама