НОВИНИ


Датчаните поискаха да са част от европейската отбрана

0 3149 02.06.2022
Датчаните поискаха да са част от европейската отбрана

Дания да се присъедини към отбранителната политика на ЕС. Това иска мнозинството датчани, показват данните от проведения по въпроса референдум. Националното допитване дойде в момент, в който европейската архитектура за сигурност бе разтърсена след нахлуването на Русия в Украйна на 24-ти февруари.


В най-голямото гласуване за ЕС в традиционно евроскептичната скандинавска страна 67 процента от датчаните поискаха страната им да се откаже от решение, взето от Копенхаген преди 30 години. Дания е част от Евросъюза още от 70-те години, но през 1992 г. държавата не одобри Маастрихския договор. Тогава Копенхаген извоюва позицията да е извън еврозоната, както и извън вътрешната, съдебната и отбранителната политика на съюза.

 

Резултатът на референдума дойде две седмици след като Финландия и Швеция подадоха молби за присъединяване към НАТО - отново монументално за двете държави решение.

 

"Тази вечер Дания изпрати много важен сигнал – до нашите съюзници в Европа и до руския президент Владимир Путин. Ние показваме, че когато Путин нахлуе в свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние другите се приближаваме по-близо“, каза премиерът Мете Фредериксен.

 

Анализатори казаха, че датският референдум и решенията на Финландия и Швеция да се стремят към членство в НАТО трябва да доведат до засилване на Северния регион и неговото влияние в Европа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама