НОВИНИ


NYT: Масиран обстрел грози Украйна заради доставката на нови оръжия

0 3510 02.06.2022
NYT: Масиран обстрел грози Украйна заради доставката на нови оръжия
Reuters

Доставката на ракетни системи за Украйна крие скрити рискове, един от които може да бъде масиран обстрел на украински територии от руски войски, пише в материал на The New York Times .


„Съединените щати казаха, че няма да бъдат нанасяни удари по руска територия (и Зеленски повтори това вчера). Но има територии в Украйна, които Москва смята за свои (Крим) или законно признати (Донбас). Какво ще стане, ако Украйна нанесе удари с новите оръжия дълбоко в тези територии, не е ясно. На теория това може да доведе до ескалация“, се казва в статията, цитирана от УНИАН.

 

Отбелязва се също, че ако САЩ спазят обещанието си да не доставят ракети с голям обсег, тогава сегашните системи няма да достигнат до Крим (обхватът им е 70-80 км.).

 

Според вестника „моментът на истината“ ще настъпи при следващата масирана ракетна атака на територията на Украйна от Русия, след която ще стане ясно дали Киев може да устои и да не нанесе ответен удар по територията на Руската федерация.

 

Припомняме, че на 1 юни президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжия за Украйна, включително високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS и прецизни оръжия, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 километра.

 

В допълнение, пакетът от помощ ще включва : високомобилни артилерийски ракетни системи и боеприпаси; противоартилерийски радари; радари за въздушно наблюдение; Javelin и модули за командване и изстрелване за тях; противотанкови оръжия; артилерийски снаряди с калибър 155 мм; хеликоптери Ми-17; тактически превозни средства; резервни части и оборудване.

 

На 2 юни британското министерство на отбраната официално обяви прехвърлянето на Украйна на американски реактивни системи за залпово изстрелване M270, способни да поразяват цели на разстояние до 80 километра.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама