НОВИНИ


По 60 лв. допълнително ще получат всички, които се пенсионират след 30 юни т.г

0 3056 02.06.2022
По 60 лв. допълнително ще получат всички, които се пенсионират след 30 юни т.г

По 60 лв. допълнително ще получат всички, които се пенсионират след 30 юни т.г. Промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които ще влязат в сила от 1-ви юли тази година, са утвърдени от Надзорния съвет на НОИ, с два гласа против - един от страна на бизнесът и един от страна на синдикатите.


Разходите на общественото осигуряване за пенсии ще се завишат с 1 милиард 467 милиона лева. 

 
С 10% да се актуализират пенсиите от 1-ви юли и едновременно с това в размера на пенсиите да се включи COVID добавката от 60 лв., предвиждат промените. Минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 467 лв., а максималната пенсия - 2000 лв.

От 1-ви октомври максималната пенсия ще е в нов, по-висок размер - 3400 лв., а ако 770 хил. пенсии за трудова дейност ще се увеличат с 15%, след като се осъвременят по модифицирано правило.

 

"Самият аз доста се чудех как да постъпя, заради това, че се разкъса връзката между максималната пенсия и максималния осигурителен доход, който трябваше да бъде чувствително повишен, така както бяха повишени и максималните пенсии. От друга страна обаче, вътре имаше твърде много неща, които ще допринесат ползи за по-голямата част от хората.

 

Така, че с тези аргументи аз подкрепиха бюджета", посочи председателят на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов посочи пред БНР.

Надзорът на НОИ е утвърдил и нов размер на социалната пенсия за старост от 1-ви юли. Тя ще бъде 247 лв., като в момента е 170 лв


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама