ПОЛИТИКА


Първо във Фрог: Човек от кабинета “Борисов 1” се спряга за евентуален премиер. Фирмата му разпределя милиони

0 44480 06.06.2022
Първо във Фрог: Човек от кабинета “Борисов 1” се спряга за евентуален премиер. Фирмата му разпределя милиони
Евгени Ангелов се спряга за бъдещ премиер на България

Човек от кабинета “Борисов 1” се спряга за евентуален бъдещ премиер. Става дума за Евгени Ангелов, който е бил зам.-министър на икономиката и енергетиката от екипа на Трайчо Трайков. Трупал е стаж и като съветник на президента Росен Плевнелиев. Това съобщиха за Фрог нюз източници от четворната коалиция.


Според тях в момента Ангелов “загрява” на резервната скамейка и ще бъде включен в “играта”, ако в редиците на управляващите се появят непреодолими конфликти. Факт е, че почти всеки ден между партньорите в управлението прехвърчат искри по различни значими теми като войната в Украйна, членството на РСМ, инфлацията, енергийната криза и т. н. 

 

Въпреки, че Евгени Ангелов е бил свързан с Борисов чрез високия пост, който е заемал между 2009 и 2011 г, в момента той бил доверено лице на новата власт. Наскоро е поел отговорността за изявите на Кирил Петков, което на практика го прави негова дясна ръка. Сега през него ще минава целия информационен поток. Не е ясно кога точно се е зародила близостта им, но може да се предположи, че това е станало, докато Евгени Ангелов е бил лектор във фондацията, основана от Петков - “Център за приложни изследвания и иновации". Преподаватели в нея са били и други от т. нар. “Харвардски” кръг - като Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер. 

 

Най-интересната част от дейността на спрягания за бъдещ министър-председател Евгени Ангелов, е свързана с основаната от него фирма “Силвърлайн Партнърс”. Тя не е никак случайна, защото е избрана да бъде посредник на Фонда на фондовете, като задачата е й е да  управлява 83.7 млн. лв., от които 75.3 млн. лв. са публични средства. Казват, че парите трябва да се разпределят от “Силвърлайн Партнърс” в полза на малки и средни предприятия. Никой не оспорва, че става въпрос за твърде апетитна хапка.  Управители във фирмата, според регистъра са Евгени Ангелов, Диана Аладжова и небезизвестната Ралица Агайн - Гури.

 

В края на миналата година шефът на финансовата комисия към НС Любомир Каримански обясни, че съпругът на Ралица Агайн - Елвин Гури заедно с Даниел Лорер са също посредници на Фонд на фондовете през друга фирма - "Емпауър Кепитъл".  Те също ще трябва да разпределят милиони, но по друго направелние.  Българският предприемач с албански произход Елвин Гури и бизнесменът от прехода Спас Русев пък купуват през 2019 г. “Телеком Албания”. 

 

Припомняме ви, че Ралица Агайн - съдружник на Евгени Ангелов, подаде оставка през 2018 г от поста зам.-шеф на КФН заради последствията от фалита на кипърската застрахователна компания “Олимпик”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама