НОВИНИ


Русия крои планове за ”референдум” в Херсон

0 2878 07.06.2022
Русия крои планове за ”референдум” в Херсон

Сигнали за бъдещ “референдум” в попадналия под руски контрол Херсон в Украйна дадоха от Кремъл.


Официален представител, инсталиран от Русия в южния украински регион загатна, че Москва може да се опита да организира национално допитване за анексия на Херсон. При подобен "референдум" бе анексиран полуостров Крим през 2014 г. 


"Най-вероятно ще бъде референдум“, каза Кирил Стремусов, заместник-ръководител на администрацията, въведена от Кремъл, цитиран от BBC. 


Той не даде дата за евентуален вот. 


Изглежда малко вероятно да се проведе достоверен вот в регион в разгара на война и на започналата от страна на украинските сили контраофанзива в Херсон. 


Това бе първият голям град в Украйна, който попадна под руски контрол по време на инвазията, започнала на 24-ти февруари.  Москва се опита да въведе руската рубла в обращение там.


Руските официални лица вече се обявиха в подкрепа на провеждането на референдуми в превзетите райони на Южна Украйна, но има малък шанс някой вот да бъде разглеждан в международен план като свободен или справедлив. Гласуването през 2014 г., при което Русия анексира украинския полуостров Крим, беше осъдено от западните държави като незаконно и фалшиво.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама