НОВИНИ


Здравеопазването пред колапс, пациентите - готови за стачка

0 5046 14.06.2010
Здравеопазването пред колапс, пациентите - готови за стачка

В следващите 20-30 дни трябва да се вземат адекватни мерки в здравеопазването, в противен случай в следващите 100-200 дни то ще колабира.



Това прогнозира бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на кръгла маса по проблемите в здравеопазването, инициирана от омбудсмана.

От своя страна пациентски организации предупредиха, че се задават протести, тъй като в условията на все по-ограничено финансиране в здравеопазването потърпевши в крайна сметка са болните.

И лекари, и пациенти, бяха единодушни, че здравната система не може да функционира на основата на делегирани бюджети и все по-големи икономии в разходите.

Миналата седмица стана ясно, че от средата на годината се премахва сега съществуващата възможност след проверка на болниците да се плати реално изработената от тях дейност, когато тя е над фиксираните делегирани бюджети. Така те са принудени да се вместват стриктно в делегираните бюджети, което според хора от системата ще доведе до отказ от лечение на пациенти. Освен това с актуализацията на бюджета здравното министерство е с най-голям процент съкратени разходи – 22.7%.

Семерджиев коментира, че на делегирани бюджети могат да работят училищата, но не и здравеопазването, което се издържа от вноските на хората. Той припомни, че в началото на здравната реформа преди десет години като философия е било възприето парите да следват пациента, а не “приумиците на един или друг администратор“.

“Делегираните бюджети са най-несправедливият начин за разпределяне на средства. Ако ще се работи така, защо изобщо е необходимо да има Здравна каса, при положение, че разпределянето на парите между болниците може да се върши от един счетоводител в здравното министерство“, запита д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. “С делегираните бюджети ще ни лекуват така, както ни обслужват чиновниците – на опашката,“елате утре, елате вдругиден“, добави той.

“Не е вярно, че няма пари. Министерството на финансите не прави преводи за държавните служители, децата и пенсионерите и цялата система се издържа от два милиона работещи. Това ще ликвидира българското здравеопазване“, заяви Кацаров.

Главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков доразви тезата като посочи, че парите от здравни вноски отиват “да подпират фиска“. “Щом не може да се харчи над делегирания бюджет, то тогава да се изготвят правила кой и за какво трябва да бъде приеман в болница, защото иначе накрая виновни ще се окажат лекарите и те ще са на топа на устата“, заяви Ленков.

“Такова преструктуриране на здравната система можа да направи и бай Иван портиера“, коментира проф. Младен Григоров от Българския кардиологичен институт.

Шефката на правната дирекция в НЗОК Иванка Кръстева заяви, че размерът на делегираните бюджети ще бъде представян на болниците в началото на всяко тримесечие, за да могат директорите на лечебните заведения да си направят сметката. Лекарите обаче коментираха, че няма как да се знае в кой момент какъв пациент ще дойде и колко тежка ще е диагнозата му, за да се правят подобни сметки.

Омбудсманът на “Пирогов“ д-р Боньо Бонев попита как спешните случаи, карани всекидневно там, могат да бъдат вместени в делегиран бюджет. Той посочи, че болницата все още чака 5.8 млн. лева от НЗОК за февруари, а държавата също дължи над 800 000 лева.

Кръстева обаче заяви, че има прекалено много хоспитализации и ако се продължи практиката да се плаща над делегирания бюджет, ще дойде момент, в който нито един пациент няма да може да бъде приет в болница.

По думите на Теодора Захариева от Български пациентски форум, пациентите  няма да обикалят по болниците и да питат имат ли бюджет, за да могат да се лекуват там. Това обективно води след себе си до протести, които много вероятно е да започнат още следващата сряда пред Министерския съвет.

Освен че са против делегираните бюджети, пациентите не приемат и актуализацията в бюджета на здравното министерство, според която парите за лекарства се намаляват с 26 млн. лева. Тези пари са предназначени за скъпоструващи лекарства за хора с онкологични заболявания, редки болести и на хемодиализа.

Според Захариева намалението на средствата ще увеличи броя на чакащите да бъдат включени на лечение.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама