НОВИНИ


Чавушоглу видя воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна

0 3044 08.06.2022
Чавушоглу видя воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна
Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна в Анкара с руския си колега Сергей Лавров, вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна. Той окачестви преговорите като „продуктивни“, предадоха световните агенции.


Чавушоглу каза, че турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища. Датата за срещата в Истанбул може да бъде определена и на днешните преговори в Анкара.

 

Той посочи, че Турция смята за реалистична идеята за създаването на безопасен коридор за износа на зърно от Украйна. Турският външен министър добави, че Турция се обявява за обсъждането на мерки, които трябва да бъдат приети за осигуряването на безопасността на корабоплаването в Черно море.

 

Става въпрос за механизъм, който може да бъде създаден между ООН, Русия, Украйна и Турция. Смятаме, че този план е реалистичен, изтъкна Чавушоглу.

 

Чавушоглу посочи още, че Турция и Русия ще продължат да обсъждат развитието на сътрудничеството между двете страни в сферата на икономиката, както и че по време на преговорите с Лавров са били обсъдени и развитията в Сирия, информират световните агенции.

 

Руският външен министър на свой ред също окачестви като полезна срещата с Чавушоглу в Анкара.

 

Лавров изтъкна, че Русия цени усилията на Турция за разрешаването на ситуацията с износа на украинското зърно и каза, че и Русия, и Турция смятат за необходимо осигуряването на безопасността в Черно море. Той също така съобщи, че с Чавушоглу са обсъдили подготовката на среща на високо равнище между Русия и Турция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама