НОВИНИ


Радев пред еврокомисар Ферейра: Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности

0 3052 09.06.2022
Радев пред еврокомисар Ферейра: Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности
Елиза Ферейра, Румен Радев Президентство на Република България

Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси в Европа и в самите държави членки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра.


Двамата обсъдиха предизвикателствата пред регионите, свързани с климатичния и дигитален преход в рамките на ЕС, както и ефективното използване на европейските средства за постигане на справедлив преход към изграждане на зелена икономика.

Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа, подчерта Румен Радев. Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура, беше общата позиция по време на срещата. За да бъде засилен процесът на конвергенция е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха още Румен Радев и Елиза Ферейра.

 

Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа, посочи Румен Радев. „Не можем да продължим развитието си пълноценно  ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони“, каза още президентът Радев. 
 
Румен Радев и Елиза Ферейра обсъдиха и преходът към климатично неутрална икономика, който е сериозно предизвикателство за страната ни в социално и икономическо отношение. Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама