БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Европейската централна банка ще повиши лихвите за първи път от 2011 г.

0 4097 09.06.2022
Европейската централна банка ще повиши лихвите за първи път от 2011 г.
БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да повиши лихвените проценти от исторически ниски нива, за да противодейства на рекордно високата инфлация, подхранвана от войната в Украйна.


ЕЦБ запази лихвите непроменени на днешното си заседание, но потвърди плановете си за повишаване на лихвите при следващото си заседание през юли. Днес тя заяви, че очаква увеличение от 0,25% следващия месец.

 

„Управителният съвет възнамерява да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта на заседанието си по паричната политика през юли. Междувременно Управителният съвет реши да остави лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Гледайки по-нататък, Управителният съвет очаква отново да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември“, се казва в съобщение на ЕЦБ в четвъртък, добавяйки, че „след септември, въз основа на настоящата си оценка, Управителният съвет очаква, че по постепенен, но устойчив път на по-нататъшни увеличенията на лихвените проценти ще бъдат подходящи.”


Решението идва, след като годишната инфлация сред 19-те страни, които използват еврото, достигна 8,1% през май, което е най-високото ниво за всички времена.

 

„Високата инфлация е голямо предизвикателство за всички нас. Управителният съвет ще се погрижи инфлацията да се върне до целта си от 2% в средносрочен план“, казаха от ЕЦБ.

 

Европейската централна банка също значително намали перспективите си за растеж в еврозоната в сравнение с прогнозите си за март. Сега тя очаква годишен ръст на реалния БВП от 2,8% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г. На заседанието си през март се прогнозира, че икономиката ще нарасне с 3,7% през 2022 г. и 2,8% през 2023 г.

 

„Неоправданата агресия на Русия спрямо Украйна продължава да тежи върху икономиката в Европа и извън нея. Това нарушава търговията, води до недостиг на материали и допринася за високите цени на енергията и суровините. Тези фактори ще продължат да тежат върху доверието и да намалят растежа, особено в краткосрочен план. След като настоящите попътни ветрове утихнат, се очаква икономическата активност да се засили отново", съобщават от още от банката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама