НОВИНИ


Парламентарни избори във Франция

0 3098 12.06.2022
Парламентарни избори във Франция
БГНЕС

Френските избиратели ще отидат днес до урните, за да гласуват за законодателен орган на страната, предава БГНЕС. Първият тур на изборите за Национално събрание - долната камара на парламента, ще се проведе днес, а вторият - една седмица по-късно, на 19 юни.


Еманюел Макрон спечели президентския пост през април, с което стана първият държавен глава, който през последните 20 години е преизбран на поста. Въпреки силното мнозинство на неговата дясноцентристка партия, Макрон ще бъде изправен пред силна конкуренция от страна на коалицията, известна като Нов екологичен и социален народен съюз, или NUPES - група от четири опозиционни партии, които решиха да се обединят срещу Макрон. Те се състоят от партиите Социалисти, Комунисти, Екологична Европа - Зелените и ''Непреклонна Франция''. Последното е партията на Жан-Люк Меланшон - депутатът, който представлява Марсилия и който се очаква да бъде преизбран.


Националното събрание се състои от 577 места. Като част от коалицията четирите партии от NUPES се съгласиха да подкрепят само по един кандидат за всяко от местата: 100 от Зелените, 70 от Социалистите, 50 от Комунистите и 360 от Движение "Непреклонна Франция".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама