НОВИНИ


Мнозинството на Макрон в парламента виси на косъм

0 2840 13.06.2022
Мнозинството на Макрон в парламента виси на косъм
Еманюел Макрон БГНЕС

Парламентарното мнозинство на президента Еманюел Макрон виси на косъм във Франция след оспорван първи тур на парламентарните избори във Франция. Коалициите на настоящия френски лидер и опонента му от крайната левица Жан-Люк Меланшон получиха почти равни резултати.


Досега във Франция новоизбраният президент винаги е имал парламентарно мнозинство. Ако Макрон стане първият без такова, управлението му ще бъде затруднено. Във Франция много се коментира и ниската избирателна активност. Тя беше най-слабата от десетилетия- по-малко от 48%. Вторият тур е в неделя.

 

„Новият народен екологичен и социален съюз е на върха след първия тур. Във втория тур нашите кандидати ще се борят за депутатско място в 500 избирателни района. Така че прогнозите как ще се разпределят депутатите нямат никакъв смисъл. Те само се опитват да поддържат една илюзия. Надявам се, че нашите противници са шокирани. За всички останали е ясно - след първия тур, президентската партия е победена“, каза Жан-Люк Меланшон, лидер на лявата коалиция NUPES.

 

Вторият тур на парламентарните избори ще се проведе на 19 юни.

 

Изходът от вота е решаващ за президента Макрон. Той ще определи дали коалицията му ще запази абсолютното си мнозинство в Националното събрание.

 

От това зависи съдбата на проектите за дълбоки реформи, по-специално на пенсионната система.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама