НОВИНИ


ГЕРБ внася вот на недоверие заради „провала на правителството в икономическата политика“

0 3206 14.06.2022
ГЕРБ внася вот на недоверие заради „провала на правителството в икономическата политика“
БГНЕС

Внасяме вот на недоверие заради провала на правителството в икономическата политика, обяви Томислав Дончев по време на извънреден брифинг на ГЕРБ в централата на партията.


„Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Всъщност мащабите на този провал са такива, че правителството няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България. То може да се конкурира единствено със себе си. В остра конкуренция с различните видове провали ние считаме, че най-осезаем е провалът в сферата на публичните финанси и на икономиката. Не само поради мащабите му , не само заради числата от статистиката, а и поради фактът, че този провал всеки български гражданин може да го усети по джоба си“, заяви той.

 

„Говорим за коалиция, в която отношенията се регулират със заплахи, изнудване, натиск, а подкрепата, доколкото разбрахме, се осигурява чрез пазарлъци. Най-важният аргумент обаче е, че на тази мъка трябва да се сложи край. Това е мъка за всички – за народните представи, за коалицията, мъка е за министрите, а най-голяма е за министър-председателя“, смята Дончев.

 

„Така или иначе тази глава от политическата история на България, посветена на това правителство ще е позорна, единственото което можем да направим, е да е кратка“, добави той.

 

Делян Добрев определи инфлацията като „галопираща“: „Тази инфлация не се дължи на войната, защото ако погледнете в Европа, там инфлацията е наполовина. Част от инфлацията у нас може да се обясни, друга не е обяснима. Тази, която може да се обясни, е с некадърността на правителството. те всеки месец карат бизнеса да се моли компенсациите да продължат“. Той смята, че необяснимата инфлация се дължи и на лобизъм, и корупция. Даде пример с повишаването на цените на горивата и природния газ: „Защо е необяснимо - цената на петрола е същата като през 2012 г., акцизите - също, ДДС - също“.

 

„Това правителство трябва да си подаде оставката. То ще се запомни с това, че е некадърно, лобистко и корумпирано“, допълни Делян Добрев.

 

„Политиката на това правителство представлява заплаха за националната сигурност на страната ни. Всички световни институции ни показаха, че не се справяме, като понижиха прогнозата си за нас“, каза Лъчезар Борисов.

 

По думите му износът на страната вече не допринася за БВП: „Защо? Защото износът нараства с 6,5, а вносът двойно. Т.е. ние губим от там. Само за първите три месеца изтекоха над 1 млрд. евро“.

 

По думите му се губи законност, държавност и отговорност. Според него имаме нужда от един по-сериозен синхрон.

 

„Макроикономическата рамка е счупена“, категоричен бе Борисов.

 

„Парламентарната група на ГЕРБ е подготвила мотивите си и е събрала подписи. Утре внасяме вота. На кого ще разчитаме - вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си. Ще поканим всички, като поканим първо най малката парламентарна група. Ще водим разговор в българския парламент, не в мола, не в лаборатории, не в апартаменти. На България сега ѝ трябват държавници, стабилност и сигурност и всичко това минава през оставка“, уточни Десислава Атанасова.


По думите на Тома Биков вотът на недоверие цели стабилизация на политическата система: „Нашата цел не е просто това правителство да приключи злополучния си мандат. Нашата цел е, дори ако щете, да помогнем на БСП и "Демократична България" да излязат от тази неловка ситуация, в която се намират и е напът да ги приключи като политически субекти“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама