НОВИНИ


Каримански: Увеличава се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж

0 3071 15.06.2022
Каримански: Увеличава се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж
Любомир Каримански БГНЕС

Изплащаните към 30 юни допълни суми се включват в размера на пенсията. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.


“За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 година, също cе предвижда включване на 60 лева в размера на пенсията”, съобщи той.

 

По думите му минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лева на 467 лева, а максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лева на 2000 лева.


“Във връзка с предвижданото увеличение на социалната пенсия за старост – от 170 лева на 247 лева и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейности, добавките, които се определят в процент от нея във финансовите параметри на законопроекта, е предвидено съответното увеличение”, подчерта Каримански.

Предложенията за увеличение, в сила от 1 октомври 2022 година, са максималният размер на получаваната пенсия да се увеличи от 2000 лева на 3400 лева.

 

Каримански заяви, че консолидираният бюджет на Държавното обществено осигуряване остава балансиран.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама