НОВИНИ


Цонев не бил доволен от отстраняването на Минчев, но нямало как. Хвърли димката с РСМ

0 3558 16.06.2022
Цонев не бил доволен от отстраняването на Минчев, но нямало как. Хвърли димката с РСМ

Йордан Цонев не бил доволен от отстраняването на Никола Минчев от шефския пост в Народното събрание, но нямало друг начин. Минчев бил принуден от премиера Кирил Петков да го прикрива по казуса с еврочленството на Северна Македония. Неадекватната политика на кабинета и тоталната ”политическа импотентност” на правителството щели да доведат до свалянето на изпълнителната власт.


Това стана ясно от думите на Цонев от ДПС в ефира на bTV.


"Не съм доволен от резултата. Такъв тип процедури носят в себе си само негативизъм. Шефът на парламента падна жертва на опита на министър-председателя да заобикаля институциите по казуса с РСМ. Минчев се опита да скрие вчера премиера с едни процедури, при които трябваше да изслушваме външния министър. Документите с грифа сме го чували от нашите партньори в Европа. Казаха ни, че е поел ангажименти да се свали ветото. Какво трябваше да научим вчера - че са поети ангажименти и трябваше да се каже със съответните документи като например срещата с Вархеи. Петков е поел ангажименти, които ги няма в позициите на българските институции, в решението на НС, на КСНС. Българската позиция е друга. Какъв е проблемът? Отива на лидерски съвет и сваля ветото", посочи Цонев. 


По думите му София е проиграла шанса си България да има своя принос за приемането на РСМ в Европейския съюз.


"Позицията, действията и плана на Петков са неуместни. Никола Минчев го свали Кирил Петков, защото го принуди да го прикрие вчера. РСМ ще е една от причините Петков да бъде свален, но това не е най-важното. Виждаме тотална политическа импотентност. Няма яснота, план. Започна руската агресия в Украйна, не могат да предприемат една декларация, защото БСП не иска да подкрепи санкциите. ДПС подкрепя, но са сформирали една позиция, в която единият крак е Московски. Това адекватна политика ли е? Да не говорим за цените на газа, инфлацията, която не бе овладяна. Вносна е част от инфлацията. Има голяма българска добавка заради неадекватна икономическа политика", смята Цонев. 

 

По думите му няма шанс за друг кабинет в рамките на това Народно събрание. Цонев посочи, че ще се отиде към предсрочни избори.

 

"Ако стояхме зад ИТН, нямаше да бавим време да се промотират тогавашните министри, а да помогнем за кабинет и да не се отива на трети избори. Това беше пагубно. Имаше време да се промотира новата партия, която да влезе в НС. ИТН обслужиха новия политически проект, наречен "Продължаваме промяната". Сега берат плодовете на политическите си грешки от миналата година. Берем ги всички, защото не ни послушаха", посочи още Цонев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама