НОВИНИ


Съдът отряза КЕВР за Младежкия театър

0 3329 17.06.2022
Съдът отряза КЕВР за Младежкия театър

Младежкият театър получи благословията на регионалното министерство да ползва имота си.Младежкият театър ”Николай Бинев” в София ще има възможността да реализира плановете си за нова куклена сцена в имота, около който се създаде напрежение в края на месец май.


Днес Министерството на културата обяви, че полученото становище от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 16.06.2022 г. напълно съвпада с тяхното мотивирано становище в подкрепа на Младежкия театър от 08.06.2022 г.


Напрежение по темата възникна, след като в края на месец май директорът на театъра Михаил Байков и зам.-директорът Делян Тодоров дадоха сигнал в социалните мрежи, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се опитва да придобие техни помещения на основание, че имотът е с "отпаднала необходимост". Те обаче отрекоха това, като казаха, че имат планове за създаването на нова сцена за куклен театър именно там.

 

За да запазят имота си беше необходимо Министерството на културата да съгласува тези планове с регионалното министерство, което, според ръководството на театъра, не се е случило, въпреки предприетите от тяхна страна действия по процедурата.


В последвалата размяна на реплики министърът на културата обяви, че "безапелационно" застава зад исканията на Младежкия театър, макар да не одобрява начина на обявяване на проблема - чрез постове в социалните мрежи. Междувременно от КЕВР поясниха, че не са искали безвъзмездно да придобият имота, а да плащат наем за него, но той да е в същия размер, в какъвто е бил за предишните му ползватели - "Алианц", напуснали го преди година.


Проблемът сега окончателно се разрешава, а от Министерството на културата изказаха благодарност към всички, които подкрепиха позицията пространствата за културата да продължават да функционират именно като такива.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама