НОВИНИ


Алма Матер скочи срещу министър Игнатов

8 4967 16.06.2010
Алма Матер скочи срещу министър Игнатов

Внезапният интерес към най-стария университет у нас си има конкретни причини и те са, че СУ "Св.Климент Охридски" е изразил ясно несъгласието си с липсата на ясна политика за развитието на висшето образование. От тогава министър Игнатов непрекъснато се стреми да постави Софийски университет в неблагоприятен контекст, смята неговият ректор проф.Иван Илчев.



Това е причината академичната общност на СУ да излезе с открито писмо, в което рязко се противопоставя на изказванията на министър Сергей Игнатов по отношение на най-старото висше учебно заведение в страната.

Конкретен повод за реакцията на ръководството на висшето училище са изказвания на министъра в рамките на парламентарни заседания, посветени на финансовото състояние на университета.

"Държа да кажа, че не правителството, а министърът, който курира висшето образование и науката, на практика, води атака срещу Софийския университет, атака срещу, за съжаление, единственият видим в европейското пространство широко профилен български университет. Приканвам народните представители да си припомнят кога господин министърът е говорил толкова емоционално за някое слабо висше училище, както говори за Университета", заявява ректор Илчев.

„Идеалът на Министерството е да превърне и Университета в своего рода висше училище, което само бълва абсолвенти, но няма добро висше училище в света, в което нивото на науката да не е високо.
Академичният съвет на Университета единодушно смята, че министърът не притежава качества, които да му позволят да се справи със сегашните проблеми пред висшето образование и науката.

Според университета, министър Игнатов се опитва да противопоставя средното образование на висшето, учителите на преподавателите в университетите, асистентите на професорите, изследователите в БАН на университетските преподаватели.

"Използва политически инсинуации или по-скоро клевети, когато говори за най¬значимото висше училище в България, като опитва да го вкара в недостойни политически борби", се казва в откритото писмо.

В откритото писмо академичното ръководство опровергава думите на Сергей Игнатов за това, че Софийският университет е получавал най-голямата държавна субсидия.

„Софийският университет никога не е получавал повече средства от другите висши училища, нито за обучението на студенти, нито в рамките на субсидията за наука, нито за социално-битови разходи", заявяват категорично от СУ и подчертават, че никога не са получавали субсидия за поддръжката на библиотека, която е втора по-големина в страната като библиотечен фонд.
Издръжката на библиотеката е на стойност около 2 милиона лева годишно и се поема от цялостната субсидия, въпреки че е най-посещаваната в страната.

„Всъщност, това едва ли има значение за господин министъра, който в едно интервю заяви, че според него броят на книгите в една библиотека нямал връзка с качеството на висшето учебно заведение", допълват от СУ.

Освен това от там заявяват, че никога не са получавали субсидия за университетското радио и телевизия, както и различна от останалите университети субсидия за научна дейност . Въпреки това от Софийския университет са спечели редица международни и вътрешни научни проекти. Само за миналата година университетът е спечелил 20 от общо 55 милиона от фонд „Научни изследвания" и 30% от всички научни изследвания в България.

Единствените допълнителни средства, които са получени, са за поддръжка на сградния фонд на университета, и то те не са получени в пълния размер, който е обещан.

От името на академичното ръководство ректорът се противопоставя категорично на думите на министър Сергей Игнатов, че университетът имал неоптимални вътрешни структури, като посочва, че анализ на тази структури не правен и министър няма необходимата му информация, за да прави тези изводи.

Освен това в откритото писмо СУ посочва данни за последните години да бройката на обучаваните студенти, от което се вижда, че той непрекъснато нараства. Което пък и опровергава думите на министъра.

"Няма да се повлечем по модното увлечение да правим сензационни специалности и магистратура само за да привличаме студенти и така да печелим, без да се интересуваме от това дали те ще бъдат полезни на обществото. Университетът няма да се превърне в печатница за дипломи!", категорични са от СУ.

Илчев припомня, че от години академичното ръководство предупреждава, че системата на финансиране е порочна и е „бомба със закъснител в условията на финансова криза".

Също така от университетът се противопоставят на изнесените данни за съотношението между преподаватели и студенти.
Според министър Игнатов то е 1:6. В СУ работят 1643 преподаватели, а студентите са 24332.
„Вярно е, че министърът е египтолог, но би следвало в екипа му да има хора, които да могат да смятат. Съотношението е 1:14.8", посочват от СУ.

Ректорът се противопоставя и на твърдението за изостаналостта на висшето училище с реплика от Евангелието на Матей, като е категоричен, че развитието и прогресът са видими.

На друго обвинение - за неизползвани целеви средства, в откритото писмо обясняват, че университетът не е оползотворил всички средства, тъй като те или са били изплатени твърде късно или е трябвало да бъдат пренасочени към други сфери, които не са били в интерес на обществото.

Също така е невярно и твърдението, че в доклада на Сметна палата били констатирани 40 съществени закононарушения", се противопоставят от Софийски университет.

"Това е абсолютно невярно, извадено е от контекста и е некоректно поднесено", посочва ректорът и обяснява, че само едно е същественото нарушение по въпрос ас обществените поръчки и там препоръката е била изпълнена. Нарушенията в доклада на Сметната палата са по-скоро препоръки и забележки и ръководството се съобразява с тях

В заключение, като професионални изследователи, смятаме, че народните представители имат нужда от точна информация, за да вземат необходимите за обществото решения. А поднесената им, както във въпросите, така и в отговорите информация далеч не е точна", посочват още от Софийския университет.

"Да заяви пред Вас, уважаеми народни представители, че на заседание на АС на СУ министърът чул само оплаквания, че животът е лош, означава само това, че господин министърът чува само това, което би искал да чуе", посочват още от СУ.

Освен това ректорът напомня, че не е очаквал във време на криза незабавни промени в субсидирането на заведението, но е предложил да се започне диалог по тях.

„За съжаление, докато положението продължаваше да се влошава, отговор на нито един от тези документи не сме получили", посочва още Илчев.

В заключение ректорът прилага съпоставителни таблици за рейтинга на висшите учебни заведения, сред които Софийският университет е на първо място.

„Не сме идеални, знаем си кривиците, но резултатите от труда на цялата колегия са впечатляващи при мизерното ни финансиране", допълва още Илчев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама