НОВИНИ


Проф. Дичев: Хубаво е ДБ и ПП да се явят заедно на избори. Президентът тежко ни разочарова

0 6350 19.06.2022
Проф. Дичев: Хубаво е ДБ и ПП да се явят заедно на избори. Президентът тежко ни разочарова
Проф. Ивайло Дичев стопкадър, bTV

Очевидно всички партии тръгнаха към изборите. Очевидно е, че гражданството ще бъде на площада. Трябва да свикнем с компромисите между партиите. Хубаво е „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ да се явят заедно на избори. Защо не към тях да се присъедини и Стефан Янев? Това предлага културният антрополог проф. Ивайло Дичев.


„Ако имаме осем партии в парламента, разбира се, че трябва непрекъснато да се правят компромиси. Ние като общество трябва да свикнем, че наистина ще може леви и десни да са в един кабинет, както сега“, каза той. В противен случай, ако искаме тази ситуация да се промени, трябва да се промени системата, включително и избирателната.

 

Според него са необходими компромиси и хвърляне на мостове към опозицията, след като Бойко Борисов е казал, че е готов за разговори.

 

„Но с ИТН не може, с отцепници също не може да се управлява, иначе ще се върнем към 2020 г. – всички на площада, отиваме да подкрепим управляващите, аз ще отида, мисля че е правилна посоката“, отбеляза той пред bTV.

 

„Върви подмяна на сериозни теми в обществото с измислени културни войни. Преди такава война се водеше около Истанбулската конвенция, след това около анти-ковид мерките. Подмяната на сериозното с несериозното е феномен на популизма. Малко му мина модата, но при нас идва със закъснение“, коментира проф. Ивайло Дичев.

 

„В момента в центъра на вниманието е „Има такъв народ“. Тази партия тръгна с шоу-програми, с кастинг за политици, събираш ги от улицата и им казваш, че ще ги направиш депутати, министри. Това бе шоу, но след това тези хора трябва да ги контролираш и им пускаш полиграф. Това е краят на политическото. Утре ще използват някакви скенери, другите ще слагат чипове и накрая ще излъчваме роботи. За какво са ни политици? Къде е свободната воля? Ами да пратим роботи да натискат копчета“, обясни той и отчете, че това е драмата на ИТН.

 

„Някакво божество с бръсната глава се появява във фейсбук. Къде са органите, които решават и гласуват“, попита професорът.

 

„Вероятно ПП трябваше да разберат, че тази партия /ИТН – бел. ред./ е несериозна“, отбеляза културологът.

 

Според проф. Дичев президентът тежко е разочаровал тези, които протестираха: „Мисля, че той е тласкан от политически нарцисизъм, всеки ден се изказва, с което девалвира думата. Радев може да има амбиции със Стефан Янев да продължи да е важен в политиката. Много погрешна е позицията му за Република Северна Македония. Мисля, че е популистка и вредна“.

 

„Новооснованата партия на Стефан Янев „Български възход“ е поредният проект, за който не знаем нищо, няма ясна програма. Единственото, което знаем, е нейното противопоставяне на военната помощ за Украйна, но това не е достатъчно“, коментира още той.

 

По думите му у нас „има проблем с партийното строителство“: „Старите партии са запушени. Там има някакви лидери, които много трудно се оттеглят. Затова в момента, в който се появи някаква амбиция, някаква енергия, тя отива встрани се получава непрекъснато пъпкуване на такива партии, които се формират около някакви лидери“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама