НОВИНИ


Посланикът ни в САЩ: Светът се подготвя да диверсифицира газопреносната мрежа, цената ще падне

0 2963 20.06.2022
Посланикът ни в САЩ: Светът се подготвя да диверсифицира газопреносната мрежа, цената ще падне
Георги Панайотов стопкадър, Nova News

Светът се подготвя да диверсифицира преносната мрежа за доставка на газ, така че газ да достига и до България. Цялата тази мрежа от нова инфраструктура, която ще се построи, ще направи възможно България да има газ и то на цени, по-ниски отколкото тези на „Газпром“. Това заяви пред Nova News посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, който потвърди, че се строи нов терминал и в Албания.


„Америка е най-големият доставчик на природен газ в Европа в момента. Ежедневно за Европа се доставят 200 млн. кубически метра газ. Това означава, че годишното потребление на България, което е 3 млрд., се доставя в Европа за 15 дни. Газ има. Трябва обаче да се инвестира в преносна мрежа, в терминали, така че този газ да достигне и до България“, обясни той.

 

Панайотов коментира и българските изтребители, каза като, че по-късно през лятото ще започне построяването на първия български Ф-16 а американски завод в щата Каролина.

 

Посланикът ни в САЩ говори и за позицията на Америка по темата „Република Северна Македония“.

 

„Има проблем между нас и РСМ. САЩ е заинтересована тези проблеми да бъдат решени“, каза той и допълни: „Ние не настояваме дали да има или да няма вето. Ние искаме да се разберем с нашите съседи, така че тези проблеми да изчезнат. Най-добрият начин е в двустранен преговор“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама