НОВИНИ


Дипломат №1 на ЕС: Истинско военно престъпление е блокадата на украинско зърно

0 2954 20.06.2022
Дипломат №1 на ЕС: Истинско военно престъпление е блокадата на украинско зърно

Руската блокада на милиони тонове украинско зърно е "истинско военно престъпление". Такава позиция изрази върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.


"Немислимо е – не може да си представим, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част на света хората страдат от глад“, каза дипломат №1 на ЕС. 


Той призова Москва да деблокира украинските пристанища. 


Милиони тонове зърно са блокирани заради войната в Украйна и заплашват от световна продоволствена криза. От Москва заявиха, че са готови да започнат износ, но настояват Киев да разминира териториалните си води. Украйна обаче вижда в това планове да бъде нападната по море. 


Външните министри на ЕС се срещнаха в Люксембург в понеделник, за да обсъдят кризата. Западните страни поискаха Русия да спре да блокира черноморските пристанища на Украйна и да позволи на огромни запаси от зърно да достигнат до световните пазари. 


Според Борел блокадата е "умишлен опит да се създаде глад в света и да се окаже допълнителен натиск върху ЕС и Украйна". 


Той отхвърли твърдението на Русия, че настоящата продоволствена криза е резултат от санкциите на ЕС и допълни, че те "не забраняват" на държави извън ЕС да участват в търговията с храни с Русия и други страни. 


По думите на Борел  Русия трябва да бъде държана "отговорна", ако продължи да блокира износа на жизнено необходимо зърно от Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама