НОВИНИ


Крум Зарков настоява за създаване на Съвет за криминологични данни

0 3017 27.06.2022
Крум Зарков настоява за създаване на Съвет за криминологични данни

Преосмислянето на наказателната политика на държавата бе посочено като един от приоритетите в област „правосъдие“ в коалиционното споразумение. Каквато и да е промяната в тази политика обаче, би било трудно тя да се случи без достатъчно по обем и обективни криминологичти данни за състоянието на престъпността.


Това пише в парламентарен въпрос до министъра на правосъдието депутатът от БСП Крум Зарков.

 

Той припомня, че като конкретна мярка за ефективна съдебна система и справедливо правосъдие, в споразумението е предвидено създаването на Съвет за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието.

 

„Подобни предложения за възстановяване дейността на Съвета, който действа в различни периоди между 1968 и 2015 г. периодично правят и представители на академичната общност – пеналисти и криминолози“, казва още Зарков.

 

По думите му следва да се има предвид и че анализът и структурата на престъпността и провеждането на периодични криминологични изследвания са предвидени като част от организационните действия в подкрепа на наказателната политика, споменати изрично в одобрената през май 2020 г. от Министерси съвет последна Концепция за наказателна политика 2020-2025 г.

 

„Какви действия са предприети от ръководеното от Вас министерство за създаване на този Съвет към Министерството на правосъдието“, обръща се Зарков към Надежда Йорданова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама